Maarschalkerweerd-hoofdorgel St. Jeroen Noordwijk in gebruik genomen

Zaterdag 12 oktober werd het door ons gerestaureerde en overgeplaatste Maarschalkerweerd-hoofdorgel in de St. Jeroenskerk in Noordwijk in met een feestelijk concert gepresenteerd. De indrukwekkende klank van het ogenschijnlijk bescheiden orgel dat Maarschalkerdweerd in 1900 bouwde voor de St. Martinuskerk in Groningen was te horen tijdens een bespeling door Anton Doornhein, Ton van Eck en Jaco van Leeuwen. Niet alleen was het orgel solistisch te horen, ook was het als begeleidingsinstrument te beluisteren van het koor Cappella pro Cantibus onder leiding van Rens Tienstra en in combinatie met het koororgel.

img5253052616574

Daarmee heeft de Noordwijkse parochie de beschikking over twee orgels van deze Utrechtse orgelmakers. Eind 2012 plaatsten wij al het Maarschalkerweerd-koororgel (1891) afkomstig uit Het Anker in Hazerswoude. Het hoofdorgel (of ‘Martinus-orgel zoals het in Noordwijk wordt genoemd werd door ons geplaatst achter het front van het voormalige Pels-orgel uit 1919. Het hoofdorgel werd in 1900 gebouwd voor de door Pierre Cuypers ontworpen St. Martinuskerk in de Groningse binnenstad. Het orgel was pneumatisch volgens het systeem-Weigle en stond opgesteld in twee frontpijploze orgelkasten aan weerszijden van de koorzolder aan de westzijde van de kerk. Na sluiting van het kerkgebouw in 1972 werd het orgel voor de sloop van de kerk in 1981 gedemonteerd en verkocht. De firma Stockmann te Werl plaatste het in de St. Martinskirche in Beckum, Duitsland. Daar kreeg het een nieuw kast met nieuw frontpijpwerk, geëlektrificeerde tractuur, een nieuw speeltafel en vernieuwde windvoorziening.

Het orgel is door ons gerestaureerd en uitgebreid met twee pedaalstemmen. Ook werd de windvoorziening opnieuw aangelegd met gebruikmaking van een aantal gerestaureerde, historische balgen. De speeltafel werd uiterlijk meer in overeenstemming gebracht met het instrument. Ook werd een aantal nieuwe octaafkoppels aangebracht.> Lees meer over het Maarschalkerweerd-orgel